Actueel

Nieuws

Hoe onderhoud je een MIG lasapparaat? Lokaal nieuws maandag 09 december 2019

Hoe onderhoud je een MIG lasapparaat?

Hoewel lassen te boek staat als een zwaar beroep, vertaalt zich dat niet in een bijbehorende uitrusting die onverwoestbaar is. Ook een topapparaat als de MIG lasapparaten van Migatronic hebben regulier onderhoud nodig om naar behoren te blijven functioneren. Kleine zaken kunnen een groot verschil maken in de levensduur van je lasapparaat en de verschillende onderdelen van dat apparaat. Je kunt onderhoud laten plegen door een gekwalificeerd technicus, wat op z’n tijd altijd verstandig is. Maar je kunt ook zelf een belangrijke bijdrage leveren aan het onderhoud van je MIG lasapparaat.

Essentieel zaken

Jouw MIG lasapparaat moet regelmatig gecontroleerd en gereinigd worden. Het onderhoud verschilt per onderdeel en ook per applicatie. Onderdelen die kwetsbaar zijn kunnen op verschillende plekken in het apparaat zitten. Een cruciaal beginsel is dat je voordat je het onderhoud gaat plegen ervoor zorgt dat je het apparaat losgekoppeld is van de stroomvoorziening. Bij MIG lasapparaten zijn er veel onderdelen die blootgesteld zijn en reguliere aandacht nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld de gasslang en de pistoolgeleider, en zeker ook de contactpunten van het pistool. Het schoonmaken van deze onderdelen kun je het beste inleiden door vuil en stof zoveel mogelijk weg te blazen met een luchtcompressor. Zo verwijder je ook deeltjes waar je met de hand niet of niet goed bij zou kunnen. Zet de druk niet te hoog, want het is niet de bedoeling dat je onderdelen los blaast. Hierna kun je de onderdelen met een ijzerborsteltje verder schoonmaken. Om de basis unit van je MIG lasapparaat schoon te maken, moet je de buitenste panelen losmaken.

Verschillende onderdelen

Ook de contactpunten van het lasapparaat hebben regelmatig onderhoud nodig. Niet alleen moeten de contactpunten schoongehouden worden, ze moeten ook gecontroleerd worden op slijtage. Deze onderdelen slijten het hardst en moeten daarom regelmatig vervangen worden. Wanneer je ze regelmatig schoonmaakt met een niet-vlambare oplossing kun je de levensduur van de contactpunten verlengen. Ook moet je onderhoud plegen aan het laspistool. Op het puntje van het laspistool wordt het metaal omgezet in een vloeistof. Dit zorgt voor metaalslakken. Daarom moet het puntje van het pistool na elk gebruik gereinigd worden. Zo voorkom je dat hij verstopt raakt en onbruikbaar wordt. Om dit te kunnen doen, moet je het puntje van het laspistool losschroeven. Daarna kun je de metaalslakken wegsnijden. Vervolgens is het ook belangrijk om de lasdraad schoon te houden. Ook moet je deze beschermen tegen vet, roest en corrosie en hem op tijd vervangen wanneer hij beschadigd is. Zo kun je de lasconsistentie waarborgen.Benodigd gereedschap voor onderhoud

In het algemeen kun je bij het onderhoud van je MIG lasapparaat gebruik maken van zaken als een ijzerborstel en een doel. Deze zijn effectief, maar hiermee kun je niet per se alle hoekjes en gaatjes bereiken. Daarom kun je ook gebruik maken van gespecialiseerd gereedschap die deze toegang wel biedt, en van speciale oplosmiddelen voor het reinigen van apparaten. Op deze manier maak je het onderhoud een stuk eenvoudiger. Zo is er speciaal gereedschap voor het schoonmaken van het mondstuk van een lasapparaat, dat ook gebruikt kan worden om andere plekken in het apparaat die moeilijk te bereiken zijn te bereiken. Ook handig is speciaal anti-spetter schoonmaakgereedschap. Dit is vooral handig voor het puntje van het laspistool, omdat spetteropbouw hier voor aantasting van oppervlaktes kan zorgen. Je kunt hierbij gebruik maken van gel, spray, smeersel of vloeistof. Dan is er ook nog buitengewoon handig gereedschap dat beginnende scheurtjes in metaal bloot kan leggen. Voor deze methode moet je eerst het onderdeel schoonmaken, waarna je verfstof moet aanbrengen. Deze verwijder je vervolgens weer, waarna alle fijne scheurtjes zichtbaar geworden zijn.

Conclusie

Onderhouden van apparatuur is niet iedereen z’n hobby. Maar het loont wel, omdat je op deze manier kunt voorkomen dat onderdelen van je lasapparaat kapot gaan en je nieuwe onderdelen moet aanschaffen. Dit is vaak een erg dure aangelegenheid, waarbij je in het meest ongunstige geval zelfs het hele apparaat moet vervangen. Wat tijd en moeite steken in het onderhouden van je lasapparaat bespaart je dus uiteindelijk geld en ongemak. Niet alleen dat is een argument om regulier onderhoud te doen; ook voor de veiligheid van de gebruiker van het apparaat is het belangrijk om te zorgen dat het apparaat in goede staat verkeert.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Moerdijk.

Aanmelden